Kerékpározni jó! MINDENKINEK megvan a saját szenvedélye. A mi szenvedélyünk a kerékpár!

velencebike

velencebike

TÉLEN BRINGÁZNI?

2016. november 28. - VelenceBike

Télen bringázni?
 
Ez a kellemesen enyhe novemberi időjárás joggal veti fel a kérdést sok bringásban: mi legyen a kétkerekű kedvenccel a következő hónapokban? Miért tennénk el az első tavaszi napsugarakra várva a garázsba, mikor még most is jókat lehet tekerni a dél körül akár 15 fokra is felmelegedő időben. 
Előbb-utóbb persze beköszönt majd az igazi hideg tél, de a keményebb bringások akkor sem feltétlenül húzódnak fedett helyre...



Az ideális bringás időjárás múltával minden évben komoly fejtörést okoz a kerékpárosok számára, hogy mit tegyenek, hogy átmenthessék formájukat a következő szezonra.
Három lehetőség van: 
- a más sportágak képviselői számára is egyre divatosabbá váló kondícionáló kardio edzés, a spinning 
- a szintén egyre inkább elterjedő és ma már sok típusban kapható görgők (levegő-, mágnes-, folyadék-ellenállású, vagy centrifugális ellenálláson alapuló, esetleg virtuális trénerek), melyeken a saját meglevő bringánkkal edzhetünk otthon
- a legkeményebbek számára pedig marad a fagyos téli napokon is az országúton a klasszikus outival, vagy terepen mtb-vel, vagy cx bringával történő edzés.
Ez utóbbinál persze elengedhetetlenül szükséges a jó minőségű, speciális téli kerékpáros öltözék és kiegészítők használata.

A magam részéről a harmadik verziót preferálom, különösen mióta egész jó rendszere alakult ki már itthon is a cyclo-cross versenyeknek.
Ez a "műfaj" ötvözi az outi és a monti minden erényét: az üléspozíció, a gép felépítése is az outihoz hasonló, csak erősebb a váz és kicsit ballonosabbak az apró bütykökkel ellátott gumik. A montikkal ellentétben itt nincs teleszkóp, lábbal kell kirugózni a talajegyenetlenségeket, melyek azonban koránt sem olyan durvák, mint az mtb versenyeken. A versenytávok megtételéhez általában csak 30-60 perc szükséges, viszont sokszor nagyon technikás, kanyargós erdei útvonalakat használnak a versenyrendezők.

Az igazán zord téli napokon - vagy leginkább estéken, mikor már a látási viszonyok sem engedik meg a kinti tekerést - jól jönnek a görgős edzések is. Ezek előnye, hogy saját nyári outi bringánkon, a megszokott pozícióban ülve tekerhetünk - edzés közben akár zenét hallgatva, vagy filmet, tévét nézve is. Lehet szabadon futó (ellenállás nélküli) görgőt is használni, de az némi ügyességet igényel és nem imitálhatók rajta a változó domborzati viszonyok.  Biztonságosabb, rögzített hátsó tengellyel működő görgők már néhány tízezer forinttól is kaphatóak, de az igazán profi cuccok ára a százezer forintot is elérheti. A minőségen és márkán túl az ellenállást biztosító szerkezet befolyásolja leginkább az árat, hiszen vannak levegő-, mágnes-, vagy folyadék-ellenállású szettek is, de a számítógéppel és monitorral is összekötendő virtuális trénerek is rendelkezésre állnak már.
A legkényelmesebbek, vagy amúgy is gyakran konditerembe járók számára ajánlható spinningnek is megvannak persze a maga előnyei. Az időjárástól mindenképp független, viszont ritka az a hely, ahol elegendő a légtér, ahhoz, hogy ne fogyjon el idő előtt a levegő és ne melegedjünk túl, ezért fokozott folyadék utánpótlásról kell gondoskodni.
A pozíció ugyan nehezen hasonlítható az outihoz, viszont remek trénerekkel, sodró lendületű zenékre, szórakoztatóan edzhetünk.

Végül is mindegy, hogy melyiket választjuk, lényeg, hogy télen se álljunk le a mozgással, hogy ne rozsdásodjunk be és tavasszal könnyebben induljanak újra a "fogaskerekeink"...

Ha pedig kizárólag a termi edzéseket választjuk a leghidegebb évszakban, akkor gondoskodjunk bringánk "téliesítéséről" egy megfelelő, minőségi szakszerviz szolgáltatásait igénybe véve. (pl.:VELENCEBIKE! :-))

A bejegyzés trackback címe:

https://velencebike.blog.hu/api/trackback/id/tr1212005508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása