Kerékpározni jó! MINDENKINEK megvan a saját szenvedélye. A mi szenvedélyünk a kerékpár!

velencebike

velencebike

BIKEFITTING - Mérésre tervezve!!

2016. október 08. - VelenceBike

Csodálatosan szép őszünk van! Igazi bringázásra inspiráló idő, napsütés és száraz utak mindenfelé - mi kell még ahhoz, hogy jól érezze magát a kétkerekezés szerelmese? Például a tökéletesen, precízen beállított bringa, ami nem terheli feleslegesen a derekunkat, hátunkat és hatékony tekerést tesz lehetővé.

pic002.jpgNa ebben az ügyben van nekem nagy segítségemre a BikeFitting rendszer, amit a VelenceBike-nál profi szakemberek üzemeltetnek, akikhez időről-időre érdemes visszatérni egy-egy kontrollra.

Korábban mountainbike-oztam néhány évet, de aztán kimaradt jó néhány szezon és többnyire futással gyűjtöttem a kilométereket. Aztán 3 éve egy térdműtétet és némi deréktáji problémákat követően javasolta az orvos az úszás mellett a kerékpározást - először csak rekreációs szempontból. Aztán "elkapott a gépszíj" és beleszerettem az országúti bringázásba - az úszással és a futással kombinálva a triatlon részeként.

Egy óránál hosszabb tekeréseknél azonban már mindenféle bajom volt a nyereggel, a kormánnyal - leginkább, mint kiderült a kettő magasságával és távolságával. Kényelmetlen volt, megfájdult a derekam, a hátam, az ülés meg tört, ahol nem kellett volna.

pic005.jpgÉs ekkor jött a képbe a VelenceBike, ahol egy triatlon verseny kapcsán kértem tanácsot és szakmai segítséget. Ők rögtön a BikeFittinget ajánlották, mint csodaszert minden bajomra. Ez egy olyan számítógépes rendszerrel összekötött csodaszerkezet, ami látszólag egy szobabiciklire (spinning) emlékeztet, amelyen az ülés és a kormány is szinte minden irányban állítható. Pontos kalibrálásához mindenekelőtt lemérték a testmagasságomat, lábhosszamat, vállszélességemet és még néhány fontos adatot. Ezek után a számítógép által a méreteimhez ajánlott beállításokat végezték el a BikeFitting kerékpár szimulátoron és már tesztelhettem is, hogy mennyire hatékonyan tudok így tekerni. A gép érzékeli a hajtókarra és a pedálra gyakorolt összes hatást: milyen erővel, milyen szögben taposok, illetve csak taposok, vagy körbetekerem-e és, ha igen hány százalékban a pedállal. Tekerés közben minden adatot láthattam a gép elé függesztett hatalmas monitoron, így magam is folyamatosan beleszólhattam az ideális beállítások megtalálásába. Mindezek után már csak át kellett ültetni ezeket a lézeres műszerek segítségével a saját bringámra is. Nem szeretnék túlozni, de, ha hiszitek, ha nem, egyik napról másikra szűntek meg a panaszaim.


pic008.jpgMeggyőződésem, hogy javarészt a BikeFittingnek köszönhetően javultak nagyjából 10%-ot a mért köridőim saját "tesztpályámon" a gödöllői körön és a triatlonversenyek kerékpáros számában is.

Így szezon végén sokan már a cyclocross versenyekre hangolnak - így tettem ezt én is tavaly télen, mikor belekóstoltam abba a szakágba is, de legyünk őszinték: nem mindenki szereti sárban-hóban-jégben agyongyötörni magát - talán a sérülésveszély miatt is. Nos, hát az ő számukra is remek alternatíva télen a BikeFitting rendszer, amely az ideális beállítások megtalálásán túl, görgőzéssel kiegészítve remek edzéslehetőséget, illetve állandó kontroll lehetőséget is jelent fejlődésünk lemérésére.

pic007.jpgA BikeFitting szolgáltatás tehát alapjáraton a megfelelő pozíció megtalálásáról szól, de érdemes rá úgy is tekinteni
mint pedál elemző rendszerre. Egy HighTech eszköz, ami segít a pedálozási technikánk kialakításában, csiszolásában. A szakértővel folytatott konzultációkat követően otthon görgőn (vagy amíg jó az idő a szabadban) kell “beégetnünk” a technikát, s időről-időre visszalátogatni a VelenceBike-ba, hogy újra, és újra elemezzük a mozgásunkat.

Hajrá! Sok sikert mindenkinek egy még eredményesebb és hatékonyabb bringázással teli felkészülési szezonhoz!

Gajdos Tamás szenior triatlonos

A bejegyzés trackback címe:

https://velencebike.blog.hu/api/trackback/id/tr3911781393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása